Blogg

21 ord du bør vite for å gå inn i polyamori

2022-08-05

21 ord du bør vite for å gå inn i polyamori

Polyamori blir ofte misforstått. Folk antar at alt handler om sex, mens det i virkeligheten er så mye mer enn det. Hvis du vurderer åpne forholdsstrukturer, eller allerede er i en, er det visse begreper du bør kjenne til. Her er 21 ord du trenger å vite for å gå inn i polyamori.

Polyamory - Dette er paraplybetegnelsen for enhver type relasjonsstruktur som involverer mer enn to personer. Det kan innebære alt fra tilfeldige hookups til langsiktige forpliktende forhold.

Åpent forhold - Et åpent forhold er et hvor begge partnere er frie til å date og koble opp med andre mennesker. Det er ingen begrensninger på hvem noen av personene kan se eller sove med.

Monogami - Monogami er en relasjonsstruktur der begge partnere er forpliktet til kun hverandre. Dette er den vanligste relasjonsstrukturen og er det de fleste tenker på når de hører ordet "forhold".

Juks – Juks er når en person i et forhold bryter reglene eller grensene som er satt av partneren deres. Dette kan innebære alt fra fysisk intimitet med noen utenfor forholdet til følelsesmessig utroskap (å snakke med noen andre om ting du ikke burde være).

Samtykke – Samtykke er når alle parter som er involvert i et seksuelt møte er enige om hva som skal skje. Det er viktig å sørge for at alle involverte er på samme side og komfortable med situasjonen før du fortsetter.

Sneakyarchy- Et forhold der en eller flere partnere i hemmelighet daterer eller kobler opp med noen utenfor forholdet uten kunnskap om eller samtykke fra den eller de andre partnerne.

Compersion- Følelsen av lykke og glede som kommer av å se partneren din fornøyd med noen andre. Dette er det motsatte av sjalusi og oppleves ofte av folk i polyamorøse forhold.

Ny relasjonsenergi (NRE) - Følelsen av spenning og forelskelse som følger med å starte et nytt forhold. Dette kan ofte være intenst og kan noen ganger føre til at folk tar forhastede beslutninger.

Polyfidelity- En forholdsstruktur der alle involverte parter er forpliktet til kun hverandre og ikke har lov til å date eller koble opp med noen utenfor forholdet.

Swinging- En type forhold der par bytter partnere med andre par for å ha seksuelle møter. Dette gjøres ofte på en uforpliktende og uforpliktende måte.

Trekant- Et seksuelt møte mellom tre personer. Dette kan gjøres med to personer av samme kjønn og en person av et annet kjønn, eller omvendt. Det kan også gjøres med alle tre personer av samme kjønn.

Polybombing- Handlingen med å plutselig og uten forvarsel ta opp temaet polyamori i et forhold som for øyeblikket ikke er polyamorøst. Dette gjøres ofte i et forsøk på å endre relasjonsdynamikken.

Polygami- En relasjonsstruktur der en person har flere ektefeller. Dette ser man oftest i kulturer hvor menn har lov til å ha mer enn én kone.

One-penis policy- En forholdsregel der en person i et forhold med flere personer ikke har lov til å ha seksuelle møter med noen utenfor forholdet. Dette er ofte satt på plass for å forhindre sjalusi og usikkerhet.

Sekundær- En partner som ikke er like investert i forholdet som den primære partneren. Dette kan skyldes en rekke faktorer, for eksempel tidsforpliktelse eller følelsesmessig tilknytning.

Primær- En partner som er mer investert i forholdet enn den sekundære partneren. Dette kan skyldes en rekke faktorer, for eksempel tidsforpliktelse eller følelsesmessig tilknytning.

Metamour- En partners partner. Dette kan brukes til å beskrive et forhold mellom to personer som ikke er romantisk eller seksuelt involvert i hverandre, men som er i et forhold med noen som er det.

Vee- En forholdsstruktur der tre personer alle er romantisk og/eller seksuelt involvert i hverandre. Dette kan gjøres med alle tre personer av samme kjønn, eller med to personer av samme kjønn og en person av et annet kjønn.

Triad- En relasjonsstruktur der tre personer alle er romantisk og/eller seksuelt involvert i hverandre. Dette kan gjøres med alle tre personer av samme kjønn, eller med to personer av samme kjønn og en person av et annet kjønn.

Quad- En forholdsstruktur der fire personer alle er romantisk og/eller seksuelt involvert i hverandre. Dette kan gjøres med alle fire personer av samme kjønn, eller med to personer av samme kjønn og to personer av ulikt kjønn.

Å forstå betydningen av disse ordene vil gjøre det mye lettere for deg å fordype deg i emnet Polyamory. Hvis du og partneren din har bestemt deg for å prøve denne typen forhold, eller hvis du er alene og ser etter likesinnede, er det best å bruke en av datingsidene, hvor det vanligvis er mange deltakere som deler det samme. interesser.

Author profile

Tiril Lunde

Online datingekspert

Tiril Lunde, en anerkjent online datingekspert på datingkatalog.no, deler verdifulle innsikter og praktiske tips for å lykkes i den digitale datingverdenen.

Andre artikler blogg