Blogg

Hvordan kjenne igjen om du blir malt når du dater online?

2022-07-13

Hvordan kjenne igjen om du blir malt når du dater online?

Mange bruker datingnettsteder og apper for å finne kjærligheten (eller hva de leter etter). Likevel bruker noen dem til å utnytte andre, enten de lyver om alderen deres, bruker falske bilder eller til og med utgir seg for å være noen helt andre. Dette kalles catfishing, og det er et betydelig problem på datingapper og -nettsteder.

Hva er steinfiske?

Begrepet "steinbit" ble først utbredt i 2010 med utgivelsen av dokumentaren Catfish. Filmen forteller historien om Nev Schulman, som blir romantisk involvert med en kvinne han møter på nettet. Imidlertid oppdager han etter hvert at hun har løyet for ham om identiteten sin.
Siden den gang har begrepet "steinbit" blitt synonymt med nettdating-svindel og bedrag. Hvis du er bekymret for at du kan bli utsatt for en catfishing-svindel, er det et par ting du kan gjøre for å beskytte deg selv.

Her er noen tegn på at du kan bli malt:

1. De er motvillige til å møtes personlig

Hvis noen du snakker med på nettet unngår å møte deg personlig, er det et stort rødt flagg. Selvfølgelig er det legitime grunner til at noen kanskje ikke vil møtes med en gang - de kan være opptatt eller bo langt unna. Men hvis de kommer med unnskyldninger for ikke å møte deg, er det et tegn på at de ikke er sannferdige om hvem de er.

2. Bildene deres ser falske eller iscenesatte ut

Når de snakker med noen på nettet, kan de enkelt bruke falske eller nøye iscenesatte bilder. Hvis bildene deres ser for gode ut til å være sanne, eller hvis de bare har ett eller to bilder, er det verdt å gjøre det.

Hvis du tror du kan bli malt, er det et par ting du kan gjøre for å prøve å bekrefte personen du snakker med:

- Prøv omvendt bildesøk på profilbildene deres. Hvis de bruker noen andres bilder, vil du vanligvis kunne finne dem med et enkelt Google-søk.
- Be dem om å videochatte med deg. Hvis de nekter, kan det være et tegn på at de ikke er den de sier de er.
– Sammenlign historien deres med det du finner på nettet. Hvis de hevder å være en kjent skuespiller eller musiker, bør et raskt Google-søk finne noen bevis på det.
– Vær på vakt mot alle som ber om penger. Dette er nesten alltid en svindel, uansett hvor troverdig historien deres er.

Hvordan beskytte deg mot å bli svindlet

Hvis du er bekymret for å bli svindlet, er det et par ting du kan gjøre for å beskytte deg selv:

- Ikke gi ut personlig informasjon som adresse eller fødselsdato.
- Vær forsiktig med hvem du venn på sosiale medier. Hvis noen du ikke kjenner ber om å være vennen din, kan det hende de prøver å lure deg.
– Send aldri penger til noen du har møtt på nettet, uansett hvor troverdig historien deres er.
- Hvis noe føles ugunstig, stol på magefølelsen, og ikke vær redd for å avslutte samtalen. Bedre trygt enn beklager!

Hva du skal gjøre hvis du tror du har blitt svindlet

Hvis du tror du har blitt utsatt for en steinbit-svindel, er det et par ting du kan gjøre:

– Ta kontakt med datingnettstedet eller appen og la dem få vite hva som har skjedd. De kan kanskje hjelpe deg med å spore opp personen som svindlet deg.
– Hvis du sendte penger til svindleren, kontakt banken eller kredittkortselskapet ditt og la dem få vite hva som skjedde. De kan kanskje hjelpe deg med å få pengene tilbake.

Catfishing er et alvorlig problem, men det er skritt du kan ta for å beskytte deg selv. Vær på vakt, og ikke la deg lure!

Author profile

Tiril Lunde

Online datingekspert

Tiril Lunde, en anerkjent online datingekspert på datingkatalog.no, deler verdifulle innsikter og praktiske tips for å lykkes i den digitale datingverdenen.

Andre artikler blogg