Blogg

Matching: Hvordan velger vi våre partnere?

2022-08-21

Matching: Hvordan velger vi våre partnere?

Vårt valg av partner som vi gjør online eller offline er ikke tilfeldig i det hele tatt. Alle mennesker har sine egne kriterier for attraktivitet, som de bruker for eksempel når de blar gjennom profiler på en datingside eller sitter i en bar med en cocktail og ser på andre gjester.
Men det er ikke noe tilfeldig i våre valg, og det er ganske åpenbare komponenter som påvirker hvem vi velger og hvem som velger oss. Det er tre sentrale psykologiske faktorer som spiller inn: likhet, nærhet og partnervalg.

Likhetens rolle

La oss starte med likhet. Det er mer sannsynlig at vi blir tiltrukket av mennesker som ligner oss når det gjelder utseende, personlighet, interesser og livsstil. De fleste forholdsstudier fokuserer på hvor likt et par er når det gjelder personlighet, holdninger og tro. Funnene viser typisk at jo høyere enighet mellom par er om disse faktorene, jo mer fornøyd er de med forholdet deres. Dette gjelder også demografiske faktorer som alder og utseende.

En av triggerne for tiltrekning er at den fungerer som en kilde til bekreftelse for våre egne meninger, som er relatert til gjensidighetshypotesen: det er større mulighet for at noen som ligner deg vil returnere kjærligheten din. Folk setter også pris på ting som er kjente og forutsigbare. Dette gjør at tiden tilbrakt sammen i et forhold føles mer naturlig og givende.

Nærhetens rolle

Nærhetseffekten er navnet på folks naturlige tendens til å foretrekke nye ting mer etter gjentatte møter. Med andre ord, vi blir 'kjærere' av hverandre og ting når vi er rundt dem oftere. Et godt eksempel kan være hvordan elever som sitter ved siden av hverandre i klassen vanligvis har større sannsynlighet for å bli venner.

Dette skyldes en evolusjonær forklaring. Vi har en instinktiv frykt for det ukjente, men etter hvert som ting begynner å bli mer normale, begeistrer de oss og virker tryggere.

Den økte bruken av datingnettsteder og apper har imidlertid skjevt denne effekten gjennom "overbelastning av valg". Å ha flere partnere å velge mellom kan endre vårt syn på hvem som ville være en passende match i det virkelige liv - "med flere alternativer er vi mer tilbøyelige til å prioritere ulike egenskaper enn når vi gjennomfører separate evalueringer av potensielle partnere, og slike egenskaper kan være irrelevante hvis du er lykkelig når et forhold flytter seg offline.»

Partnervalgskriterier

Måten menn og kvinner velger en partner på er svært forskjellig, og årsaken til dette er evolusjonspsykologi. "Mannutvelgelse" forekommer over hele linjen i alle menneskelige samfunn, med menn som kommer til et uendelig antall barn, så de favoriserer indikatorer på fruktbarhet og de som vil være seksuelt trofaste. Gitt at kvinner bare kan få et begrenset antall barn og det faktum at barnepass er en slik tidsinvestering, har jenter en tendens til å være mer kresne når det kommer til å velge en ektefelle. I stedet for bare å se på overfladiske egenskaper, søker de i stedet etter kamerater med gode karaktertrekk og økonomisk stabilitet.

Utfall

Når det kommer til attraksjon, spiller likhet, nærhet og partnervalg en rolle. Ved å forstå hvordan disse faktorene påvirker hvem vi er tiltrukket av, kan vi få en bedre forståelse av valgene vi tar i relasjonene våre.

Author profile

Tiril Lunde

Online datingekspert

Tiril Lunde, en anerkjent online datingekspert på datingkatalog.no, deler verdifulle innsikter og praktiske tips for å lykkes i den digitale datingverdenen.

Andre artikler blogg