Blogg

Negging: Hva det er og hvordan man reagerer på det

2022-10-16

Negging: Hva det er og hvordan man reagerer på det

Dette er kjent som negging hvis du føler at partneren din ofte kommer med negative kommentarer om deg indirekte. Det er kanskje ikke lett å se disse handlingene fordi de ofte virker flørtende eller fleiper. Det er imidlertid viktig å ikke ta feil av intensjonene bak dem - som er en del av manipulasjonen. Det er et svakt forsøk på å få seg til å føle seg bedre ved å sette deg ned.

Hvis du ikke er kjent med det negative med negging, er det på tide å bli kjent. Denne destruktive oppførselen har vrikket inn i datingkultur og sosiale medier, ofte forkledd som en spøk eller bakhåndskompliment. Negging er opprørende og kan forårsake bekymring for hva som venter i et forhold.

Er negering en destruktiv atferd?

Negging er en underhendt metode for manipulasjon som bruker fornærmelser forkledd som komplimenter for å rive ned noens selvtillit og følelse av trygghet. Dette etterlater dem sårbare og lengter etter godkjenning fra personen som gjorde negingen.

Negging er når noen retter seg mot usikkerheten din for å få deg til å føle deg dårlig med deg selv, slik at de kan motta bekreftelse fra deg. Ifølge psykologer er «negging en form for overgrep». Og selv om det ikke er fysisk, blir negging fortsatt ansett som verbal og følelsesmessig overgrep.

Negging får sin betydning fra ordet "neg", som refererer til negativ tilbakemelding.

Negative kommentarer og handlinger kan ha en varig innvirkning på din mentale helse og velvære og kan føre til mer alvorlige problemer på veien. Her er noen eksempler på negging og hva du kan gjøre hvis du støter på det.

Eksempler på negging

Negative kommentarer forkledd som komplimenter kan være vanskelig å få øye på, men de kan være like skadelige. Her er noen eksempler på negging og hvordan du identifiserer det i relasjonene dine. Husk at negging ikke bare skjer i romantiske forhold - venner og familier kan også gjøre det.

De gir deg komplimenter som er ment å være fornærmende.

Når du er usikker på om en bemerkning er en fornærmelse eller kompliment, regnes den som et kompliment med bakhånd. Disse kommentarene kalles også venstrehendte komplimenter fordi de kan tolkes som komplimenter, men de inneholder faktisk et skjult budskap som er fornærmende.

For eksempel:

 • "Du ser ut som en helt annen person med sminke på!"
 • "Det ville ikke forundre meg om folk trodde du var en modell på avstand."
 • "Denne kjolen er fantastisk! Du ser uanstrengt tynnere ut i den."

De prøver å dekke over fornærmelsen ved å kalle dem «konstruktiv kritikk».

Narsissister elsker å sette seg selv i rollen som "velger" og kritiserer ofte andre på en sårende måte, slik at de kan føle en følelse av makt eller kontroll.

For eksempel:

 • "Du ville se mer estetisk tiltalende ut hvis du gikk ned 7 pund."
 • "Jeg synes du bør vite at den nye frisyren din får deg til å se annerledes ut. Etter min mening ser det ikke bra ut på deg ...."
 • "Etter å ha lest gjennom denne rapporten kan jeg fortelle at det har gått mye tid og krefter på å skrive den. Når det er sagt, liker jeg den ikke."

De sammenligner deg hele tiden med andre.

Å hele tiden vurdere deg selv mot andre er utmattende og, enda viktigere, skadelig for ditt velvære. Hvorvidt tankene er nøyaktige, bør du ikke analysere deg selv med noen andre – og heller ikke partneren din.

For eksempel:

 • "Din beste venn har sett bra ut i det siste - hun må trene mye. Du bør bli med henne en gang!"
 • "Jeg liker antrekket til Mary i dag, du har lignende smak i klær, så kanskje du kan prøve å bruke slike ting også."

De maskerer fornærmelser som spørsmål.

Spørsmålet er formulert så nøye for å få deg til å føle at du overreagerer og at det faktisk ikke er noe galt. For eksempel:

 • "Jeg er overrasket over at du klarte å fullføre årsrapporten selv. Hvem hjalp deg med den?"
 • "Du må være skikkelig sulten! Er du sikker på at du kommer til å bli ferdig med all den maten?"
 • "Hvorfor har du ikke på deg noe annet i dag?"

Hvordan svare på noen som negerer deg

En av de beste måtene å håndtere negging er ved å ignorere det helt. Ikke ta agnet hvis noen prøver å få en stigning ut av deg. Å prøve å forklare ting til noen som ikke respekterer deg er også bortkastet tid. Ta vare på deg selv først - du er ikke ansvarlig for å endre deres fornærmende oppførsel.
Hvis du føler deg trygg nok, kan du fortelle dem at deres ord eller handlinger ikke er akseptable. Husk imidlertid at de da kan reagere med mer skadelig atferd som gassbelysning.
Hvis du tror den andre personen vil være mottakelig, kan noe sånt som "jeg føler meg ydmyket og ikke respektert når du sier slike ting" fungere. Husk å alltid fokusere på hvordan handlingene deres får *du* til å føle deg i stedet for å anklage. Det er også viktig å uttrykke at deres forsøk på manipulasjon ikke vil påvirke deg på noen måte.
Negging finner ofte sted tidlig i et forhold, og fungerer som en forvarsel om potensiell fremtidig voldelig atferd. Det er imidlertid avgjørende å være forsiktig når du konfronterer noen som negerer deg, da de kan reagere negativt. Sørg for å sette grenser og forventninger til denne personen hvis du bestemmer deg for å konfrontere dem om oppførselen deres. Hvis du trenger hjelp, ta kontakt med en venn eller ring for hjelp.
Vi ønsker og fortjener alle et sunt forhold uten toksisitet eller misbruk. Dessverre, noen ganger befinner vi oss i forhold til noen som utnytter våre svakheter følelsesmessig. Dette er ikke en ulykke; det er noe gjerningsmannen gjør bevisst for å kontrollere og skade deg.

Bunnlinjen

Negging er en fornærmende put-down som får deg til å føle deg feil om dine positive egenskaper, enten du ser ut, intelligens, akademiske prestasjoner, jobb, interesser, talenter eller sjarm.
Legg merke til hvis noen konsekvent får deg til å føle deg stadig mer usikker når du er rundt dem. Denne personen er sannsynligvis ikke verdt å ha i livet ditt.

Author profile

Jakob Bjørgen

Datingblogger

Jakob Bjørgen er en anerkjent datingblogger på datingkatalog.no som deler verdifulle innsikter og praktiske tips for å skape meningsfulle relasjoner i datingverdenen.

Andre artikler blogg